Sitruunapatonki.fi
http://www.sitruunapatonki.fi/forum/

Liikaa omenoita?
http://www.sitruunapatonki.fi/forum/viewtopic.php?f=12&t=2198
Sivu 1/1

Kirjoittaja:  £orenzo [ 22.08.2009 14:26 ]
Viestin otsikko:  Liikaa omenoita?

Kyllästyttyäni Cognac Renaultin hintaan haluaisin tilalle Calvados Citroenia.
Haluaisin perustaa osuuskunnan, johon tarvitaan:
- kuparia työstämään kykenevä metallimies
- teknisiä neuvonantajia (yksi olisi jo)
- runsaasti omenantuottajia.

Osuuskunta on voittoa tuottamaton yhdistys, joka jakaa mahdollisen hyödyn keskenään. Tämän syksyn omenoiden ensimmäinen calvados-erä olisi valmista maistettavaksi arviolta 2012. :shock:

Ei siis sovellu kärsimättömille, humalahakuisille ihmisille.

Kirjoittaja:  ealab [ 22.08.2009 14:34 ]
Viestin otsikko:  Re: Liikaa omenoita?

Mainituilla ehdot hyväksyen ja ilman niitäkin kannatan lämpimästi hyvää ajatusta. Siis mahdollinen humalahakuisuus olisi hyvin pitkäjänteistä.
Osuuskuntaan liittyminen kuitenkin harkinnan-/ öö-tuota, luvanvaraista.

Kirjoittaja:  Jouko [ 22.08.2009 17:29 ]
Viestin otsikko:  Re: Liikaa omenoita?

Calvados du Boulard Pays d'Auge juuri maistelleena kannatettava ajatus tuo.

Kirjoittaja:  2cvkimmo [ 22.08.2009 17:37 ]
Viestin otsikko:  Re: Liikaa omenoita?

£orenzo kirjoitti:
Haluaisin perustaa osuuskunnan


Hyvä. Perustatko myös? Mitä kustantaa jäsenyys?

Ja lisäksi: jos ei oma osuuskunta natsaa, voisi tietty selvittää tekisivätkö Åålannissa Ålvadosin lisäksi Calvados Citroënia?

http://www.visitaland.com/fi/tjudovingard

Lemon hoitanee tämän ohikulkumatkallaan?

Kirjoittaja:  Kenguru [ 22.08.2009 19:55 ]
Viestin otsikko:  Re: Liikaa omenoita?

Kyllä.. Liikaa on ainakin tänä vuonna omenoita. Pitääkös viinin valmistamiseen olla priima omenoita vai käykös siihen pudonneet ja hieman jo tummuneet?

Nimimerkillä: Juuri eilen roudasin taas kottikärryllisen kompostiin :?

Kirjoittaja:  r_a_n_u [ 22.08.2009 20:22 ]
Viestin otsikko:  Re: Liikaa omenoita?

Kenguru kirjoitti:
Pitääkös viinin valmistamiseen olla priima omenoita vai käykös siihen pudonneet ja hieman jo tummuneet?

Priimaa ehdottomasti ja mieluimmin sellaista puolivilliä. Hapanta. Ja jos vaan mahdollista, eli on tullut edelliseltä vuodelta säilöttyä, siis pakastettua pihlajanmarjaa, niin sitä vähän kaveriksi. Kuten ohjeissa kerrotaan "voi, mutta ei pidä jättää pois".
Mustamarja-aroniasta saa myös mainiota viiniä. Soveltuu muuten moneen muuhunkin, kuten vaikkapa mehun valmistukseen.
Puhtaus on viininvalmistuksessa a ja o. Jos sitä ei noudata läpi prosessin, niin laatu kärsii.

Kirjoittaja:  kokemjne [ 22.08.2009 23:11 ]
Viestin otsikko:  Re: Liikaa omenoita?

:P eikun pihisemään. ja sitten joskus ilmoitus milloin pääsee maistelemaan :roll: :cry: :mrgreen:

Kirjoittaja:  Lemon [ 23.08.2009 01:41 ]
Viestin otsikko:  Re: Liikaa omenoita?

2cvkimmo kirjoitti:
Ja lisäksi: jos ei oma osuuskunta natsaa, voisi tietty selvittää tekisivätkö Åålannissa Ålvadosin lisäksi Calvados Citroënia?
http://www.visitaland.com/fi/tjudovingard
Lemon hoitanee tämän ohikulkumatkallaan?

Joo syyskuussa menossa sadonkorjuujuhlille, Tjudovingård on yleensä kuulunut kierrokseen 8-)

Kirjoittaja:  £orenzo [ 23.08.2009 12:02 ]
Viestin otsikko:  Re: Liikaa omenoita?

Viiniä tehtäessä siemenkodat ja tummuneet kohdat pois.
Calvadoksen aineksena ei niin nöpön nuukaa.

Viinissä omena kirkastuu huonosti, ja maun puolesta kaipaa esim. pihlajanmarjaa tai puolukkaa kaverikseen.
Puolukka & mustikka sisältävät tosin säilöntäaine bentsoehappoa, joten starttihiivaa saa olla reilusti tai sitten nämä väriaineet lisätään vasta, kun omenen kuohukäyminen on jo startannut.

Osuuskunta ei vaatisi kuin työtä, sopivan kuparisepän ja hieman raaka-ainetta. Ja jos jossakin olisi pesukoneen rumpu, että saisi lingon - ei tarvitsisi kiintoainetta keitellä...

Kirjoittaja:  Cikatti [ 23.08.2009 13:37 ]
Viestin otsikko:  Re: Liikaa omenoita?

No eipä ole omena viinin aineksena mistään kotoisin, tosiaan mestarikaan ei saa siitä kirkasta, toisekseen omanaviineihin tuppaa syntymään harmillisen pieni määrä metanolia joka saa pään kipeeksi, kunnolla. Nojoo, tässä mitään vinkkua olla kait tekemäsä vaan Calvadosta tuota närästyksen peruslääkettä. Minusta hyväkin Calvados maistuu aivan huonolle konjakille. Mutta, makusasioitahan nämä ovat ;)

Kirjoittaja:  r_a_n_u [ 15.03.2010 20:35 ]
Viestin otsikko:  Re: Liikaa omenoita?

kokemjne kirjoitti:
...ja sitten joskus ilmoitus milloin pääsee maistelemaan...

Just äsken pari pyttyä degantoin (neljänteen kertaan) ja yhdistin. Siitä tuli 26 litraa, mielestäni ihan sopuisaa ruokaviiniä. Joten, kunhan se Millesimen haku toteutuu, niin silloin. Kuva Tai, ainakin hyvän putelin saat kaupantekijäisiä kotiinviemisiksi. Mutta katsotaan oletko Millesime-mielellä edelleen? Kuva

Kirjoittaja:  Kami [ 15.03.2010 22:14 ]
Viestin otsikko:  Re: Liikaa omenoita?

Enpä ollut moista linkkiä aiemmin noteerannut... kyllä meidän puista sais sit runsaasti Calvadosta...
Noita taitaa pihassa olla joku 24 kpl ja kaikki on enemmän tai vähemmän villejä ja happamia. Ei niistä syömäomenia oikein ole kuin pari kolme puuta.
Joka syksy niitä tulee kärrättyä monta kottarillista kompostiin ja silti jää vielä kerros ruohon sekaan pudokkaita.
Ei ole ollut aikaa eikä viitseliäisyyttä edes hilloja niistä tehdä.. Onneks yksi tuttava hakee syksyisin muutaman kassillisen hilloa varten.
Eli jos on Calvadokset jo kypsymässä niin seuraavaa erää varten sais 2010 syksyllä meiltä omenoita...

Kirjoittaja:  r_a_n_u [ 15.03.2010 22:29 ]
Viestin otsikko:  Re: Liikaa omenoita?

Mustamarja-aronia, kuten tuolla edellä jo kerroin, on mainio viinin raaka-aine. Siitä olen muutamana syksynä viinit tehnyt. On vielä helpompaa teko, kuin omenoista.

Kirjoittaja:  £orenzo [ 16.03.2010 00:26 ]
Viestin otsikko:  Re: Liikaa omenoita?

Viime Mobilistissa oli kuva hevosvetoisesta tislaamosta, jota väittivät konjakkitislaamoksi mutta melko varmasti kiertävä, bretangelainen Calvadostehdas.

Tislauslaitteiston keskeinen osa on kolonni, joka aiheuttaa sen, että kertakeitolla saadaan useampia tislautumisia. Täytekappalekolonnissa taitaa normaali olla noin 3-4-kertainen tislautuminen, kellopohjakolonnissa tasan yksi lisätislaus per kellopohja.
Kehittelin systeemin, jolla yksinkertaisen jigin avulla voi vaivatta tehdä nopeasti näitä kellopohjia. Kymmenkunta pohjaa ja laitteisto tekee pirtua.

Tislautuminen on erittäin helppo laskea etukäteen, tai ratkaista graafisesti vesi-alkoholi-tislauskäyrältä. Tosin panostislauksessa raaka-aineen pitoisuus laskee koko ajan, ja tislaustapahtuma muuttuu siksi koko ajan. Jos on 10 kellopohjaa, ei tällä ole juurikaan merkitystä.

Kirjoittaja:  Jouko [ 16.03.2010 00:31 ]
Viestin otsikko:  Re: Liikaa omenoita?

Bretagnessa ei tehdä Calvadosta, siellä tehdään omenabrandyä. Ainoastaan Normandiassa tehdään Calvadosta.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Calvados

Kirjoittaja:  kokemjne [ 16.03.2010 00:35 ]
Viestin otsikko:  Re: Liikaa omenoita?

:) kiitoksia Ranu tarjouksesta. Muistan edellisen näytteen erinomaiseksi. Kuitenkin vaikutta siltä ,että lumet ehtii sulaa ennen beksin noutoa ja maistiaisen maistamista, tosin tuo kaupantekijäinen varmasti aiheuttaa paineita noudon suunnitteluun. Nyt on vain muut asiat etusijalla. En ole kuitenkaan hylännyt ajatusta ,mutta kuten aiemmin on todettu ,jos joku ehtii ennen minua ,niin se on minun tappioni. ;)

Sivu 1/1 Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/