Klapi, briketti ja pelletti pitäisi olla ihan samaa tavaraa eli puuta, eri "paketissa" vain ja jälkimmäisten osalta myös kuivempana. Brikettiä ja pellettiä löytyy toki myös turpeesta tehtynä. Puristeiden tehokas palaminen vaatii syötettyä ilmaa (esim puhallin) ja oikein palaessaan niiden tuhkanmuodostus pitäisi olla pienempi kuin klapin.
Tuota pellin kiinnilaittoa en ihan ymmärtänyt. Eihän piippu ja uuni lähde jäähtymään niin kauan kuin tulipesässä on lämmöntuottoa. Jos sama energiamäärä muutetaan nopeasti lämmöksi karkaa piipun kautta kuumempaa savukaasua (virtaus sama). Hitaampi lämmöntuotto, pienempi virtaus, enemmän lämmönluovutusaikaa ja matalemmat savukaasun lämmöt.
Mutta on noita aika mahdoton mitata kotioloissa
Pelletin energiasisältö jakaantuu palaessaan joko tuhkaan tai savukaasujen lämpöön. Mitä puhtaampi palaminen sen vähemmän tuhkaa ja enemmän lämpöä. Ja päinvastoin. Ja sitten kun se energia on muutettu savukaasujen lämpötilaksi pitää se pystyä hyödyntämään lämmönsiirrolla takan kivimassaan tai kattilan vesitilaan. Tässä on oleellista lämmönsiirron pinta-ala sekä virtaus. Mitä suurempi dt, sen tehokkaammin siirtyy lämpö. Mitä hitaampi virtaus, sen enemmän sitä ehtii siirtyä. Ja jos kattila tms on nokinen on sen lämmönsiirtopinnoille muodostunut eristävä kerros ja lämpö ei siirrykkään vaan jatkaa matkaansa piipusta ulos.