Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]




 Sivu 1/1 [ 21 viestiä ] 
Kirjoittaja Viesti
 Viestin otsikko: Ryynimakkara vs verimakkara
ViestiLähetetty: 21.11.2016 10:01 
Käyttäjän avatar

Viestit: 2666
Nyt kun on puhuttu kaikenlaista asian vierestä, on aika palata todella tärkeisiin aiheisiin. Pavlovin tarvehierarkia kaikessa kauneudessaan:

Liitteet:
IMG_0011.JPG
IMG_0011.JPG [ 33.73 KiB | Katsottu 18733 kertaa ]


Kuvassa esiintyy aito ranskalainen, Ranskassa valmistettu verimakkara; tarkemmin, sen viimeinen palanen. Heti ensisilmäyksellä näkee, että se ei ole mikään ryynimakkara - jööti on täyttä tavaraa ja siinä ei esiinny ryynejä tai edes jauhojakaan mainita asti. Makkara on todellakin puhdasta verta ja yrttejä sekaisin, sideaineena varmaankin jonkinverran jotain tärkkelystä sisältävää tavaraa mutta vähän sitä sideainetta on. Olisiko 80-prosenttisesti verta? Lautasen värityksestä näkee, että kypsennettyäkin makkaraa syödessä paistetun veren väri värjää lautasen kuin terva. Joka tapauksessa se maistuu hyvin "makealta" ja "metalliselta" suussa, aivan erilaiselta kuin Suomi-Balttilaisen lähinnä riisipuurolta maistuvat ryynimakkarat joita "verimakkaroiksi" kuitenkin kutsutaan.

Suomessa tai Virossa taas paikallinen markkina ei juuri oikeita verimakkaroita tarjoa. Tampereen musta jööti nyt on lähellä, mutta kyllä siinäkin jäädään hyvän matkaa tuon ranskalaisen version verisyyden taakse. Suurin osa markettitavaraa on tosiaan näitä leikkiverimakkaroita, pari hassua prosenttia verta väriksi mukana ja tosiasissa makkara koostuu ryyneistä ja jauhoista, ollen siten hyvin hiilihydraattipitoisia. Epäterveellistä tavaraa toisin kuin aito, proteiinipitoinen verimakkara.

Kun nyt kerran toistaiseksi vielä ollaan Euroopan Unionissa ja jopa kurkkujen käyryyttä säädellään, eikö nyt olisi kohtuullista vaatia lakialoitetta jossa tuottaja ei saisi kirjoittaa sanaa "verimakkara" pussiin ellei makkarassa todella olisi härän verta esimerkiksi yli 60% kokomassasta? Pidettäisiin ryynimakkarat ryynimakkaroina myös myyntitekstissä niin osattaisiin jättää ne hyllyyn, jo valmiiksi lihavien syötäviksi entisestään heitä lihottamaan.

Verimakkarat kunniaan, niin nimessä kuin veressä!



Miehellä on elämässään yksi suuri valinta; harrastaako huonoja naisia vai huonoja autoja.
Poissa
   
 
 Viestin otsikko: Re: Ryynimakkara vs verimakkara
ViestiLähetetty: 21.11.2016 10:27 
Käyttäjän avatar

Viestit: 2161
Oikaistaan taas sen verran, että EU:ssa ei olla määritelty mitenkään vuoden 2008 jälkeen kurkkujen käyryyttä, jotta provokaatio tai valheellinen tieto ei pääse muokkaamaan "patonkilaisten" mielipiteitä. :)



BX16Valve88
C5V6-02 CEE-5
C62.7Hdi06ja07
CX2000 Pallas-79
CX25Prestige-87,Turbo-87
4xD-malli68 Pallas,DSuper70,DS23IE73,D-Super5-74
Dyane4-72 museo,2CV4-74
GSA Spesial-83aj.13tkm museo
Jumpy2.0Hdi 80kw pitkä
XM V6 12V 156tkm,2.0iBreakY4-96
ZX1.9Vol-92
ym.
Poissa
   
 
 Viestin otsikko: Re: Ryynimakkara vs verimakkara
ViestiLähetetty: 21.11.2016 10:43 
Käyttäjän avatar

Viestit: 7815
Paikkakunta: Eurajoki

Profiili WWW
Ryynimakkara on ryynimakkara, mustamakkara on mustamakkara ja ranskalainen verimakkara on ranskalainen verimakkara. Ei kai ne perinneherkut nyt samanlaisia koko maailmassa voi olla?

Jos mielesi siis tekee ranskalaista verinmakkaraa, niin et kai kuvittele saavasi sitä tamperelaiselta torilta? Tai kuvittele saavasi ranskasta suomalaistyyppistä ryynimakkaraa (joka ei kyllä mun käsittääkseni edes varsinaisesti verimakkaraa ole vaikka vähän verta sisältäisikin).


Viimeksi muokannut Teuski päivämäärä 21.11.2016 10:53, muokattu yhteensä 1 kerran


-=Citroën - Yhtä mukava kuin hyvä nojatuoli. Mutta parempi ajaa.=-
-=C-Crosser 2.2HDi '07|C4 Cactus BlueHDi100 ETG '16=-
Poissa
   
 
 Viestin otsikko: Re: Ryynimakkara vs verimakkara
ViestiLähetetty: 21.11.2016 10:52 
Käyttäjän avatar

Viestit: 2666
Teuski kirjoitti:
Ryynimakkara on ryynimakkara, mustamakkara on mustamakkara ja ranskalainen verimakkara on ranskalainen verimakkara. Ei kai ne perinneherkut nyt samanlaisia koko maailmassa voi olla?

Jos mielesi siis tekee ranskalaista verinmakkaraa, niin et kai kuvittele saavasi sitä tamperelaiselta torilta?


En - mutta kun ostan pussin prismasta jossa lukee "verimakkara" en oleta saavani ryynimakkaraa. Nykytilanne on kuitenkin se - pusseja on kymmenittäin, kaikissa lukee verimakkara mutta riisipuuroryynimakkaroita ne ovat.

Jos ostat punaviiniä niin oletatko saavasi Suomessa mehua johon on sekoitettu spriitä?



Miehellä on elämässään yksi suuri valinta; harrastaako huonoja naisia vai huonoja autoja.
Poissa
   
 
 Viestin otsikko: Re: Ryynimakkara vs verimakkara
ViestiLähetetty: 21.11.2016 11:06 

Viestit: 945
Paikkakunta: Vihti
Verimakkaraakin suomesta saa tuon ryynimakkaran lisäksi, esim atria valmistaa sitä jostain käsittämättömästä syystä sitä ei myydä oulua alempana. Sitä en tiedä miten se rinnastuu ranskalaiseen verimakkaraan.

edit: https://www.atria.fi/tuotteet/makkarat/ ... rimakkara/

nimim. 5 pakettia pakkasessa :lol:


Poissa
   
 
 Viestin otsikko: Re: Ryynimakkara vs verimakkara
ViestiLähetetty: 21.11.2016 11:42 
Käyttäjän avatar

Viestit: 738
Ryynimakkarassa on ryynejä eli suurimoita ei riisiä ainakin oikeassa. Mikset osta verta ja tee ite jos oot kerran kulinaristi helppoo huonommallekin kokille?

http://moro.aamulehti.fi/2013/03/28/nai ... -ja-video/



Pösö Expertti 1,9 TD 2000@
Fiat Scudo 1,6 Multijet -08 #€
Poissa
   
 
 Viestin otsikko: Re: Ryynimakkara vs verimakkara
ViestiLähetetty: 21.11.2016 14:21 

Viestit: 509
Paikkakunta: NAKKILA
Enpä tiedä esim. Tapolan verimakkaran koostumusta, saatikka sen veripitoisuutta prosenteissa, mutta
suussani se maistuu erittäin hyvältä.

Jos haluaa 100% verta tuoreeltaan, on lähdettävä karhun pyyntiin. Vastakaadetun karhun höyryävää verta
kuksalla partaa kohti, jo taivas aukenee, tai trikinit tappaa. Kyllä kotioloissakin niin halutessaan veren makuun pääsee,
kerran kuussa.


Poissa
   
 
 Viestin otsikko: Re: Ryynimakkara vs verimakkara
ViestiLähetetty: 21.11.2016 15:58 

Viestit: 982
ds-jekkeri kirjoitti:
Nyt kun on puhuttu kaikenlaista asian vierestä, on aika palata todella tärkeisiin aiheisiin. Pavlovin tarvehierarkia kaikessa kauneudessaan

Jotta tärkeässäkään asiassa ei eksyttäisi metsään, tarvehierarkia ei ollut Pavlovin vaan Abraham Maslowin kehitelmä. Julkaistu tutkimuksessa "A Theory of Human Motivation", eli sitäpä sitten pänttäämään jos on motivaatio-ongelmaa :roll:


Poissa
   
 
 Viestin otsikko: Re: Ryynimakkara vs verimakkara
ViestiLähetetty: 21.11.2016 17:16 
Käyttäjän avatar

Viestit: 2666
IJN kirjoitti:
ds-jekkeri kirjoitti:
Nyt kun on puhuttu kaikenlaista asian vierestä, on aika palata todella tärkeisiin aiheisiin. Pavlovin tarvehierarkia kaikessa kauneudessaan

Jotta tärkeässäkään asiassa ei eksyttäisi metsään, tarvehierarkia ei ollut Pavlovin vaan Abraham Maslowin kehitelmä. Julkaistu tutkimuksessa "A Theory of Human Motivation", eli sitäpä sitten pänttäämään jos on motivaatio-ongelmaa :roll:


Heh heh, onhan sekin luettua tullut kauan sitten, osana käyttöliittymäsuunnittelun perusmateriaalia. Mulla vaan menee koirat ja ihmiset sekaisin, Pavlovillahan on puolestaan tämä, joka saattaa sinänsä verimakkarateemaan sopia paremminkin:

http://www.simplypsychology.org/pavlov.html



Miehellä on elämässään yksi suuri valinta; harrastaako huonoja naisia vai huonoja autoja.
Poissa
   
 
 Viestin otsikko: Re: Ryynimakkara vs verimakkara
ViestiLähetetty: 21.11.2016 17:18 

Viestit: 6
Paikkakunta: Pori
Atrian verimakkaraa tulee aina ostettua satsi pohjosessa käydessä, hetken sai täältä Poristakin kun vaimo oli marketissa töissä.
Atrian verimakkarassa on 32% verta, Tapolan mustamakkara sisältää vain veriproteiinia.

Parasta on kuiten äitin poronverestä tekemä palttu tai lätyt...



>>Citroën Grand C4 Picasso HDi 136 Exclusive Vision BMP6 2008<<
>>Peugeot Expert 2.0HDi 2002<<
<Citroën C5 2.0i 16v VTR Break 2006>
<Citroën Saxo 1.4i SX 3D 1997>
Poissa
   
 
 Viestin otsikko: Re: Ryynimakkara vs verimakkara
ViestiLähetetty: 21.11.2016 17:26 
Käyttäjän avatar

Viestit: 738
http://www.reklaamikari.fi/musta/vanhat.html

Tosta reseptejä ja verimakkaratehdas pystyyn :lol:



Pösö Expertti 1,9 TD 2000@
Fiat Scudo 1,6 Multijet -08 #€
Poissa
   
 
 Viestin otsikko: Re: Ryynimakkara vs verimakkara
ViestiLähetetty: 21.11.2016 19:30 

Viestit: 509
Paikkakunta: NAKKILA
Muistuu mieleen, vaikka ei makkaraa olekaan, Lapissa nautitut kampsut. Savukoskella erään kaverin n. 80v. äiti niitä
valmisti poron verestä. En tiedä mitä muuta hän niihin laittoi, mutta pirun hyviä olivat.


Poissa
   
 
 Viestin otsikko: Re: Ryynimakkara vs verimakkara
ViestiLähetetty: 21.11.2016 20:39 
Käyttäjän avatar

Viestit: 1293
Paikkakunta: Espoo
Tapolan mustamakkara ei ole verimakkaraa vaan mustaamakkaraa. Sitä ei pidä sekoittaa mihinkään muuhun ruokalajiin. Mustamakkara nautitaan sellaisenaan lämpimänä tai haaleana. Parhaimmillaan tuote nautitaan (aurinkoisena kesäpäivänä) maidon tai appelsiinimehun kera. Soveltuu myös pikalounaaksi. Autoillessa hyvää myös. Muusin kera voi tarjoilla myös perheelle lounaaksi tai päivälliseksi. Mutta mitään verimakkaraa tapolan musta ei ole.



"Viisas ihminen ei joudu tilanteisiin, joista älykäs selviytyy, mutta kummalla on kivempaa?"

Cx 25 Gti turbo, 2 X XM V6-24 3 x XM V6-12, C5 2,0 16v Exc. T., C6 2,7 exc. , renault midliner 1991, renault master Maxi 2008
Poissa
   
 
 Viestin otsikko: Re: Ryynimakkara vs verimakkara
ViestiLähetetty: 21.11.2016 21:32 

Viestit: 217
Paikkakunta: Oulu
Kokeilkaapas virolaista verimakkaraa. On muuten pikkusen hyvää :) Laitan kuvan paketista tässä piakkoin.



Citroen C5 2L HDi 136 -09 perhevankkuri, Ford Mondeo Mk3
Poissa
   
 
 Viestin otsikko: Re: Ryynimakkara vs verimakkara
ViestiLähetetty: 21.11.2016 23:23 
Käyttäjän avatar

Viestit: 1332
Paikkakunta: Järvenpää
Piti oikein kaivaa ranskalaisen keittiön ei-ranskalainen raamattu hyllystä selvittääkseni totuuden tästä hmm?, -no jutusta.. Mutta tällä kertaa Julia petti, eikä halaistua sanaa Boudin Noirista saatikka kyrsistä muutenkaan. Makkaroita on tullut tehtyä toisinaan ja pari makkarakirjaakin hyllystä löytyy. Näissä todetaan, että niin Morchillassa, Black buddingissa ja Blutwurstissakin on usein erilaisia ryynejä ym täytteitä joukossa. Tosin boudinissa ei välttämättä tai hieman esim omenaa



Xantia Activa Tct -96
CX 20 TRE -88 -> 22i projekti, CX 25 Prestige -84
GS X3 ZEV-projekti, C5 2.2 HDI 170 -08
XM V6 A. -95
C6 2.7 HDi
Poissa
   
 
 Viestin otsikko: Re: Ryynimakkara vs verimakkara
ViestiLähetetty: 21.11.2016 23:49 
Käyttäjän avatar

Viestit: 738
Noo ette sitten kun noin monipuolinen ruokavalio oo sattumalta englantilaista aamiaista maistellu missä on perusteellisen hyvää veripalttua siinä ei oo suurimoita ryynejä.
Muuten tapolan mustassa käytettiin verta ennevanhaan, nykyään käyttää veriproteiiniä. Kyllä noi verimakkaroiks on luokiteltu ennen.


AINEOSAT Sianveri
Vesi
Silava
Ruisrouhe
Kamara
Ruisjauho
Suola (1,2 %)
Sipuli
Stabilointiaine E450 Vesi
Sianliha
Ruisrouhe
Kamara
Sianrasva
Ruisjauho
Veriproteiini
Suola (1,5 %)
Sipulijauhe

Laktoositon
Soijaton
RAVINTOSISÄLTÖ / 100 g

Energiaa

Rasvapitoisuus

Rautaa

Proteiinit (valkuaisaineet)

Hiilihydraatit



14 %



Pösö Expertti 1,9 TD 2000@
Fiat Scudo 1,6 Multijet -08 #€
Poissa
   
 
 Viestin otsikko: Re: Ryynimakkara vs verimakkara
ViestiLähetetty: 21.11.2016 23:53 

Viestit: 217
Paikkakunta: Oulu
Ja kaikista hauskinta tässä on se etten voi sietää Oulun alueen perinneruokaa Rössypottua, mutta verimakkara menee, verilätyt menee :D. Ehkä se veripaltun rakenne muuttuu keittäessä niin paljon että :? :?



Citroen C5 2L HDi 136 -09 perhevankkuri, Ford Mondeo Mk3
Poissa
   
 
 Viestin otsikko: Re: Ryynimakkara vs verimakkara
ViestiLähetetty: 22.11.2016 09:12 

Viestit: 100
Eeska91 kirjoitti:
Ja kaikista hauskinta tässä on se etten voi sietää Oulun alueen perinneruokaa Rössypottua, mutta verimakkara menee, verilätyt menee :D. Ehkä se veripaltun rakenne muuttuu keittäessä niin paljon että :? :?


OT. Mielestäni Rössypottu on köyhän miehen versio savolaisesta mykyrokasta/-keitosta.



Peugeot 309 1.6 GR -89, Peugeot 309 1.6i GR -90, VW Passat 2.0 GL 16V -91, Peugeot 406 2.2 Sport GW -01, VW Golf 1.4 92 kW 5-ov. -13, VW Golf Alltrack Variant 132 kW -17.
Poissa
   
 
 Viestin otsikko: Re: Ryynimakkara vs verimakkara
ViestiLähetetty: 22.11.2016 11:22 

Viestit: 4467
Paikkakunta: Paimio
Veripalttu lienee kotimaisista täyttä tavaraa. Tosin sitä nautin viimeksi 60-luvulla, 10cm paksusta kerroksesta kauhalla siivuja....:)


Poissa
   
 
 Viestin otsikko: Re: Ryynimakkara vs verimakkara
ViestiLähetetty: 22.11.2016 13:39 

Viestit: 61
Komppaan WildFinniä: nuorena ku pisteli Äidin paistamia poronverilättyjä (verta, sipulia, suolaa - liekö ollut juuri muuta?) talven mittaan ahneesti niin parhaimmillaan oli hb 175 :P !
Ja kyllä se upposi rössypottukin. Vaan lätyt mieluummin.


Poissa
   
 
 Viestin otsikko: Re: Ryynimakkara vs verimakkara
ViestiLähetetty: 02.02.2020 04:39 
Käyttäjän avatar

Viestit: 2666
Olen pannut merkille että Virossa todellisten verimakkaroiden tarjonta on entisestään supistumaan päin, kun taas ryynimakkaravalikoimaa on lisätty. Lopun alkua?



Miehellä on elämässään yksi suuri valinta; harrastaako huonoja naisia vai huonoja autoja.
Poissa
   
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
 Sivu 1/1 [ 21 viestiä ] 


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa


Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia vestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja.

Etsi tätä:
Hyppää: