Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]
 Sivu 1/1 [ 5 viestiä ] 
Kirjoittaja Viesti
 Viestin otsikko: Onko etulyhdyn lasille hyviä korjaustapoja?
ViestiLähetetty: 07.11.2018 20:04 
Käyttäjän avatar

Viestit: 2205
Paikkakunta: Koria
Kyseessä XM:n ja muut lasipintaiset etuvalot. Satoja tuhansia ajetuissa autoissa lyhtyjen lasitkin ovat saaneet osansa vastaantulevasta kovien hippujen suihkusta. Niinpä ne ovat usein kuluneet, "sumentuneet", ja tuottavat enemmän hajavaloa, ja vähemmän oikeansuuntaista valoa.

Kokeilin vuosia sitten lakata lasipinnan kilikalipullosta akryylilakalla. Tulos näytti vähän aikaa hyvältä, ja valokuviokin terävämmältä, kunnes olin jo unohtanut asian, ja pakkasaamuna tuulilasin raappaamisen jälkeen raappasin etuvalokin. Sen jälkeen ei näyttänyt hyvältä...

Onko mitään kemikaalia, jolla saisi lasipinnan kirkkaaksi? Miten nanovahat? Lasiliima-typpistä syanoakrylaattia pinnoitteena? Kuumaliimattavaa muovikalvoa? Viis Sateesta? Entä hiontakäsittelyjä? Farecla?

Vinkkejä?


Poissa
   
 
 Viestin otsikko: Re: Onko etulyhdyn lasille hyviä korjaustapoja?
ViestiLähetetty: 07.11.2018 20:14 

Viestit: 855
Paikkakunta: Vihti

Profiili WWW
Ei oikein tuu muuta mieleen kuin Sonax lasinhiontavatahna joka on tarkoitettu ainakin tuulilaseille.

https://www.motonet.fi/fi/tuote/607166/Sonax-ProfiLine-Lasinhiomatahna-250ml


Poissa
   
 
 Viestin otsikko: Re: Onko etulyhdyn lasille hyviä korjaustapoja?
ViestiLähetetty: 07.11.2018 21:33 

Viestit: 3981
Kalvot olisi ainakin nopea tapa, ei taida olla kuitenkaan kaikkien säännösten mukainen tapa, mutta tuskin sitä helposti huomaa.

Hiomisessa pitäisi jättää ainakin E-merkinnät, jos ulkopuoliset, tuskin hiomalla muuttaminenkaan on enää sama kuin alkuperäinen. Ei kokemusta kuin muovisten ja lakattujen kiilloittamisesta, pelkkä hionta+kiillotus oli lyhytaikainen ilo, ilmeisesti UV-suojalakasta oli jo ominaisuudet loppu.

Erilaisia teleskooppien peilejä hiottaessa poistetaan melko paljonkin tavaraa, yksi hioma-/kiillotusaine on ceriumoksidi, sitä saa eri karkeuksina, yksi paikka on ainakin HElsingissä: http://www.teknofokus.fi/Astro/Hionta.htm
Siellä on myös vinkkejä miten löytää tuulilasin kiilloituksesta videoita, tosin ainakin teleskoopin peilien hionta on hidasta puuhaa.
Cerium on muuten sama alkuaine, jota on metallisessa muodossa Eolys-nesteessä, eli sopii varmaan hyvin Sitikkaan.

Teknofokuksesta löytyvät silmälasien linssien hiontatyynyt kiinnostaisi myös, jos kerran halpoja ovat.


Poissa
   
 
 Viestin otsikko: Re: Onko etulyhdyn lasille hyviä korjaustapoja?
ViestiLähetetty: 07.11.2018 23:37 

Viestit: 4484
Paikkakunta: Paimio
Xantian lasisumarit olen hionut. Ensin karkeammalla mirkelituukikiekolla (porakone), sitten hienommilla. Kunnes kiveniskumonttuja ei enää näkynyt. Aina vaan hienommilla, lopuksi hienoa ceriumia. Tässä laikkana nahkasaappaanvarsikiekko sisäpuoli ulospäin, jonka alla mirkelituukikiekko. Se pitää nahan kuosissaan. Aikaa kului tuntikausia, mutta hyvä tuli. Kaikissa hionnoissa pieni vesilirutus. Ei kuivana, koska silloin lasi saattaa lämmetä liikaa....


Poissa
   
 
 Viestin otsikko: Re: Onko etulyhdyn lasille hyviä korjaustapoja?
ViestiLähetetty: 07.11.2018 23:47 

Viestit: 119
Korjaus voisi onnistua myös kirkkaalla laminointiepoksilla, valaen kuopat täyteen. Pinnan joutunee kiillottamaan ellei valupinta osoita ylöspäin. Ainakin veneenrakentajat tekee vedenkirkkaita pöydänpäällisiä Arsalinin epoksilla. Epoksipinnan joutunee lakkaamaan lopuksi akryylillä tai uretaanilla uv suojauksen takia.

Epoksin taitekerroin saisi olla aika lähellä lasia että valo ei muuta suuntaansa, mutta se ei taida olla kirkkaalla epoksilla isompi ongelma. Tässä siis kyse samasta periaatteesta kuin umpion muovien uudistamisessa hionnalla ja akryylilakalla. Berlinkon muovit paramtelin akryylillä viime kesänä ja tuli kuin uudet etumuovit. Lienee selvää että näihin hommin ei ponneainepullot kuulu ja epoksista jo huomaakin jos on kovettaja unohtunut.


Poissa
   
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
 Sivu 1/1 [ 5 viestiä ] 


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 24 vierailijaa


Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia vestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja.

Etsi tätä:
Hyppää: